tisdag 21 maj 2013

Trevlig förmiddag i Hjällbo

Idag besökte Yusra Moshtat (Med egna ögon och Göteborgs Miljöförvaltning) samt Per Hasselberg (Hushållningssällskapet och Västra Götalandsregionens Naturbruksförvaltning) Arabiska bokstavsföreningen i Hjällbo. Ämnet för dagen var vilka utbildningar som finns på regionens naturbruksskolor samt vilka jobb man kan få på landsbygden.

Yusra har besökt föreningen flera gånger tidigare, bland annat tillsammans med Åsa Jellinek från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Besöket var en förberedelse inför den aktivitet som Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Hushållningssällskpaet genomför i samband med Hammarkullekarnevalen nu på lördag.

En sak var väldigt tydlig under besöket. Det måste finnas möjlighet för människor att genomföra olika aktiviteter medan man väntar på uppehållstillstånd. Det var också  fantastiskt att höra hur bra svenska många kan redan efter tre eller fyra månder i Sverige.

På samlingen hade ett trettiotal personer slutit upp, med ursprung från ett tiotal olika länder. Alla hade samma fråga till oss: Kan ni hjälpa oss så att vi får göra något vettigt medan vi väntar på beslut om uppehållstillstånd? Om dessa människors engagemang, kunskaper och erfarenheter togs till vara skulle det vara till nytta för både den enskilde och samhället. "Vi flyttar gärna till landsbygden, bara vi kan få en utbildning, praktik eller jobb".

Alla vi som arbetar för landsbygdsutveckling måste verka för att människor som säger att de gärna flyttar till landsbyden får möjlighet till det!